Kelantankini.com

Berita Kelantan, isu politik semasa

Perhimpunan haram agenda jatuhkan kerajaan rakyat

Oleh Abdul Halim Mohd Rashid

9.10am | 20 Mac
KUALA LUMPUR: Perhimpunan-perhimpunan dan perarakan-perarakan yang kononnya membela Dasar Ekonomi Baru (DEB), raja-raja dan kepentingan orang-orag Melayu tidak dinafikan sebagai sebahagian dari rancangan untuk menjatuhkan kerajaan rakyat.

Perkara itu tidak dinafikan oleh sumber yang rapat dengan kepimpinan Umno.

Walaupun menegaskan berkali-kali bahawa perhimpunan-perhimpunan tersebut hanya bertujuan membela kepentingan orang-orang Melayu, beliau tidak pula menafikan bahawa perhimpunan-perhimpunan tersebut adalah sebahagian dari rancangan untuk mencetuskan kebencian kepada kerajaan-kerajaan rakyat di Selangor, Perak dan Pulau Pinang.

Apabila ditanya adakah pihak-pihak tertentu mahu menggunakan cara-cara yang tidak demokratik untuk kepentingan kerajaan pimpinan Perdana Menteri yang dituntut berundur, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, sumber yang meminta identitinya dirahsiakan itu berkata: “You minta saya jawab bagi pihak PM”.

Mengenai tindakan polis yang didakwa tidak tegas menangani perghimpunan-perhimpunan, beliau meminta supaya pihak polis tidak dilibatkan dengan politik.

“Polis boleh gunakan budi bicara. Tak adil melibatkan polis dalam politik,” katanya.

Semalam, polis dilaporkan memberi amaran akan mengambil tindakan tegas termasuk mengenakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ke atas mereka yang menyebarkan khabar angin menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) berhubung satu perhimpunan yang akan diadakan di Masjid Negeri Pulau PInang pada pukul 10 pagi hari ini, sempena sempena Sambutan Maulidur Rasul.

Bagaimanapun, pada masa yang sama, polis tidak dilihat mengambil sebarang tindakan ke atas perhimpunan yang dilaporkan diketuai oleh Ketua Pemuda Umno Selangor, Abdul Shukur Idrus di Shah Alam.

Perhimpunan itu juga menuntut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) seperti dilakukan Pulau Pinang.

Khalid dituntut oleh perhimpunan itu supaya mematuhi dan menghormati perintah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idis Shah, yang didakwa tidak berkenan pengwujudan jawatan Timbalan Menteri Besar di negeri ini.

Perhimpunan itu juga mengemukakan menolak pelantikan wakil rakyat dari kalangan bukan Melayu untuk jawatan Timbalan Menteri Besar, mengekalkan komposisi Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) sebanyak 60 peratus daripada orang Melayu dan bakinya kaum lain.

Tuntutan lain adalah menyelar kenyataan Penasihat DAP, Lim kit Siang baru-baru ini yang mengarahkan semua 18 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti itu memulaukan majlis angkat sumpah pelantikan Menteri Besar baru di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, Perak sebagai membantah pelantikan wakil rakyat Pas sebagai Menteri Besar negeri itu.

Abdul Shukur mendakwa, DAP dan PKR seolah-olah tidak menghormati institusi kesultanan yang dijunjung orang Melayu.

Sabtu lalu, kira-kira 100 penyokong Badan Bertindak Melayu (Bertam) dan Gabungan Bertindak Ekonomi Melayu (Gabem) berhimpun di depan Ibu Pejabat Polis, di Seksyen 11, Shah Alam. – Harakahdaily

Advertisements

March 20, 2008 - Posted by | Nasional

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: