Kelantankini.com

Berita Kelantan, isu politik semasa

Anwar jangan gelojoh

Oleh Maulana Purnama

anwar.jpg12.40pm | 24 Mac
RASA pelik juga apabila mendengar ada pihak pembangkang sedang membeli wakil-wakil rakyat Barisan Nasional (BN) di Sarawak dan Sabah dalam usaha menubuhkan kerajaan persekutuan Barisan Rakyat (BR).

BN menuduh parti-parti pembangkang. DAP menafikan pihaknya melakukannya. PAS pasti tidak melakukannya. Mungkinkah Parti Keadilan Rakyat (PKR) sedang berusaha membeli mereka? Seperti mana seorang calonnya di sebuah kawasan di Selangor dikatakan telah dibeli sebelum penamaan calon hari itu hingga membolehkan calon BN menang? Apapun, membeli ahli politik adalah korupsi. BR mesti bersih daripada korupsi dalam nilai dan amalannya.

Cakap-cakap untuk menubuhkan kerajaan persekutuan BR dalam penggal ini, tanpa melalui pilihan raya umum adalah membimbangkan. Kegelojohan ahli politik sememangnya merisaukan walaupun sifat itulah yang mendorong kepada pencapaian kemenangan bagi mereka secara mengejutkan dan dalam waktu singkat.

Pada tahun-tahun awal 80-an, ketika Yang Dipertua PAS masa itu, Allahyarham Dato’ Asri Muda sedang berkira-kira hendak mencari pemimpin baru bagi partinya, sudah tentu dengan sendirinya beliau mengharapkan Anwar Ibrahim. Masa itu nama Anwar sebagai tokoh muda yang mahu membawa perubahan sedang meningkat naik. Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) itu memberi harapan baru kepada negara, khususnya di kalangan orang Melayu dan Islam tentang masa depan lebih cerah.

Allahyarham Tun Razak juga pernah mempelawa beliau untuk menyertai pihak kerajaan sebagai pemimpin belia yang boleh menyumbang awal kepada negara. Anwar menolak kerana hatinya berada di pihak pembangkang.

Hubungan rapat ABIM dan PAS meletakkan kemungkinan Anwar akan memimpin parti Islam itu. Maklumlah PAS sedang menghadapi ketandusan kepimpinan dan kehadirannya dalam BN tidak begitu disenangi oleh ahli-ahli dan barisan kepimpinan juga sudah kelihatan letih, dan mencari orang yang segar.

Tetapi menjelang pilihan raya tahun 1982, politik Malaysia dikejutkan dengan penyertaan Anwar ke dalam UMNO. Inilah bermulanya siri kejutan oleh Anwar yang terus menggoncang politik negara, mungkin sepanjang hayatnya. Banyak penyokong PAS dan gerakan Islam umumnya dirasakan dikhianati. Dengan sendirinya ABIM turut menyebelahi UMNO dan keadaan ini mendorong kepada pemberontakan yang akhirnya mengeluarkan Asri daripada PAS.

Beliau kemudian menubuhkan Hizbul Muslimin (HAMIM), membawa HAMIM ke dalam BN, akhirnya beliau juga menyertai UMNO. Memanglah Anwar enggan menyertai PAS kerana parti itu tidak mampu untuk memerintah negara kerana bentuknya yang tidak pelbagai kaum dan agama. Tetapi andai kata Anwar memimpin PAS, keadaan itu tentunya berubah dan negara menjadi berbeza daripada apa yang pada hari ini.

Dalam UMNO, Anwar naik dengan cepat. Beliau melakukan banyak kejutan. Dengan cepat belaiu menjadi ketua Pergerakanb Pemuda UMNO. Daripada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri untuk menjaga hal ehwal agama kepada Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan. Kemudian menjadi Menteri Pertanian dan Menteri Pelajaran.

Dalam parti, beliau jadi Naib Presiden dan kemudiannya Timbalan Presiden, melalui usaha yang tidak pernah dilakukan dalam UMNO, meminggirkan Allahyarham Ghafar Baba melalui penubuhan Team Wawasan, terdiri daripada Najib Razak, Muhyiddin Yassin, Muhammad Muhd Taib dan Rahim Thamby Chik. Di pihak pergerakan Wanita ialah Zaharah Sulaiman.

Apabila Indonesia diselubungi geraan Reformasi, Anwar juga melancarkan Reformasi dalam UMNO. Dengan penyataannya di Johor, di depan Ghani Othman, beliau pasti dilihat sebagai mencabar Mahathir Mohamad.

Memang Malaysia sering mengikut jejak Indoensia dalam politik, tetapi ia bergerak jauh lebih lambat. Apabila Indeonsia mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 1945, pejuang-pejuang nasionalis di Tanah Melayu juga bersemangat dan menubuhkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), parti politik pertama orang Melayu untuk memperjuangkan kemerdekaan pada tahun 1946. Pemimpin utamanya ialah Pak Sako, Dr Burhanuddin Al-Hilmy dan Ahmad Boestamam.

Tetapi Tanah Melayu hanya mencapai kemerdekaan 12 tahun kemudian iaitu pada tahun 1957. Ia dicapai bukan oleh PKMM tetapi Perikatan UMNO-MCA-MIC. PKMM yang pada mulanya turut bergabung dalam UMNO telah keluar daripada gabungan itu.

Dalam Malaya Merdeka, Pak Sako menjadi ketua Parti Buruh Malaya, Dr Burhanuddin ketua PAS dan Ahmad Boestamam ketua Parti Rakyat Malaya. Parti Buruh dan Parti Rakyat bergabung dalam Front Sosialis atau Barisan Sosialis (FS). PAS dan FS adalah barisan pembangkang yang kalah teruk dalam pilihan raya tahun 1964 apabila mereka menolak gagasan Malaysia, dengan menyebalahi Indoesia.

Maka dalam tahun 1998 walaupun Anwar cuba membawa reformasi ke Malaysia, beliau gagal dengan padah yang besar. Reformasi yang dilaungkan pada tahun itu iaitu sama waktu dengan di Indonesia ditolak oleh UMNO dan gagal pada tahun 1990.

Hanya lapan tahun kemudian, iaitu dalam pilihan raya umum ke-12, gagasan beliau diterima apabila Barisan Rakyat dapat menafikan majoriti dua pertiga BN. Sekali lagi beliau melakukan kejutan.

Tetapi ahli politik tidak wajar gelojoh. Tunggulah pilihan raya akan datang. Yang membawa reformasi pada masa akan datang tidak semestinya beliau. Tetapi beliau telah membuka ruang.

Pemimpin PAS, DAP dan PKR yang asalnya PRM juga sudah masak dengan perangai Anwar. Tentunya Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali yang dahulunya Presiden PRM sudah lama mengenali ANwar sejak zaman universiti lagi apabila Anwar dan mahasiswa berada di jalan raya berdemonstrasi.

Anwar hampir sampai ke puncak dalam UMNO tetapi gagal kerana salah perhitungan yang berakibatkan keadaan yang dahsyat. Bukan saja beliau rugi tetapi juga rakyat dan negara.

Maka ketika berada di puncak sebagai pemimpin de facto bukan saja PKR tetapi juga Barisan Rakyat, Anwar mesti berhati-hati dan jangan gelojoh. Banyak pelajaran telah diperoleh daripada apa yang berlaku sejak dua dekad lalu. Janganlah memgulangi kesilapan. – Harakahdaily

Advertisements

March 24, 2008 - Posted by | Nasional

2 Comments »

 1. Sdra,
  Saya amat setuju, beli Ahli Parlimen adalah suatu tindakan negatif. Namun demikian, mengambil kira tindakan BN yang menggunakan SPR untuk membolehkan pelbagai muslihat dan penipuan dilakukan sepanjang PRU yang lalu, saya kira ada kewajarannya jika ada Ahli-ahli Parlimen BN ingin mengambil keputusan untuk menyertai mana-mana parti Pakatan Rakyat. Kita tidak harus lupa bahawa tindakan-tindakan yang dilakukan oleh SPR sebenarnya meninggalkan kesan terhadap ahli-ahli Parlimen BN khususnya mereka yang rasa ada maruah diri. So, mungkin setelah mengambil kira pelbagai faktor termasuk pelbagai kerenah dan penyeleweangan yang dilakukan oleh BN disertakan pula oleh rasa bertanggung-jawab terhadap kepentngan rakyat maka mungkin ada Ahli Parlimen akan mengambil keputusan untuk menyebelahi BR.

  Justeru itu, kita harus mengalu-alukan kesediaan mereka untuk menyokong BR demi suatu perubahan yang lebih baik.

  Sayugia juga diingatkan kemelut UMNO dewasa ini yang jelas memperlihatkan ketidaksepakatan sesama pemimpin UMNO yang menjadi tunjang BN, jelas membuktikan UMNO dan BN tidak lagi mampu untuk menjaga kepentingan rakyat keseluruhannya.

  Comment by dinsalleh iskandar | April 6, 2008

 2. Sdra,
  Cadangan agar BR lebih bersabar hingga PRU akan datang memanglah baik tetapi sejarah telah menunjukkan bahawa piliharaya bukan satu kaedah yang menjamin kemenangan rakyat. PRU 10 tahun 1999 telah membuktikan apa yang saya katakan. Penipuan SPR begitu ketara malah PRU12 SPR sekali lagi secara terang-terangan menunjukkan keangkuhannya dengan melakukan pelbagai penipuan untuk menangkan BN.

  Kita kena ingat dengan kuasa yang mereka ada, dan masa lima tahun yang mereka miliki pastinya UMNO dan BN akan lakukan apa saja untuk menang. Justeru itu adalah lebih baik PR membenarkan Ahli Parlimen BN yang ingin menyertai mana-mana parti BR dengan syarat jangan gunakan wang ringgit untuk membeli mereka kerana politik akan menghancur mana-mana parti sekalipun kemudiannya.

  Dengan penyertaan BR sebagai kerajaan maka BR akan mempunyai kuasai untuk memperbetulkan semua kesalahan BN dalam isu-isu SPR, Badan Kehakiman, ISA dll. malah yang lebih penting penguasaan BN akan mampu menyelamatkan wang rakyat dan harta negara dari terus dirampok oleh pemimpin-pemimpin BN yang rakus serta pengamalan budaya songsang mereka

  Comment by Des Iskandar Setiawangsa | April 6, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: